Balık, sağlıklı beslenmek için her hafta düzenli olarak sofralarımıza davet etmemiz gereken bir şifa kaynağı. İçeriğinde bulunan folik asitler, fosfor, kalsiyum gibi faydalı besin ögeleri hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça faydalı. Bu faydalardan maksimum şekilde yararlanmak için her balığı kendi ayında yemeye dikkat etmeniz gerekiyor.
Eylül ayının gelmesiyle balık sezonu açıldı. En sevdiğimiz mevsimlerden biri olan Eylül ayında yağmur suyunu alan palamut irileşir ve bollaşır. Bu sayede en lezzetli haline ulaşır. İzmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı en güzel Eylül ayındadır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç Eylül’de gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz balıklar. Öte yandan deniz hayatının sağlıklı şekilde sürdürülmesi için aşağıda yer verdiğimiz boyutlardan daha küçük olan balıkları tercih etmemeniz oldukça önemli.
- Hamsi > 9 cm
- Tekir > 11 cm
- Sardalya > 12 cm
- İstavrit > 13 cm
- Barbunya > 13 cm
- Mezgit > 14,5 cm
- Çipura > 20 cm
- Dil > 20 cm
- Lüfer > 20 cm
- Morina > 25 cm
- Levrek > 30 cm
- Palamut > 25 cm
- Kalkan > 45 cm
- Lahos > 45 cm
- Tatlı su levreği > 18 cm
- İnci kefali > 18 cm
- Alabalık > 25 cm
- Yılanbalığı > 50 cm
- Sazan > 40 cm
En Güzel Balık Marinasyon Tarifleri
Balığın lezzeti, marine ederek ortaya çıkar. En temel marine sosu elbette zeytinyağıdır. Bu marinasyon tarifini tüm balıklarda kullanabilirsiniz. Malzemeler:
- 1 çay bardağı zeytinyağı,
- 1 limonun taze sıkılmış suyu,
- 1 yemek kaşığı taze kekik,
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
Tüm malzemeleri karıştırıp balığı en az 1 saat dinlendirmeniz yeterlidir.
Süt ve Baharatlarla Balık Marinasyon Tarifi
Gurme restoranların balık tariflerindeki sırrı olan sütle balık marinasyonu, oldukça lezzetli bir kombinasyondur. Süt ve balığın taptaze olması gerekir. Beyaz etli balıklarda bu marine tarifini kullanabilirsiniz.
- 1 çay bardağı süt,
- 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı kişniş,
- Dilerseniz diş sarımsak
Tüm malzemeleri karıştırıp balığınızı sos içine koymanız yeterlidir. Sosun sırrı ise buzdolabında bekletmektir. 1 saat marinasyon yeterlidir.
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri
- Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Bağdat Baharat ile Tarif Önerileri
- Proteinli Tavuk Göğsü ile Lezzetli Yemekler: Bağdat Baharat Tavuk Harcı ile Tarifler
- Baharatlı Proteinli Yemekler: Bağdat Baharat Çeşitleri ile Zenginleştirilmiş Tarifler
- Bağdat Baharat İle Ferahlatıcı Yaz İçecek Tarifleri
- Orta Doğu Mutfaklarında Kullanılan En Popüler Baharatlar ve Tarifleri