Bizi takip edin
Dil Seçimi :
06/10/2024

Bulguru, acısı, ekşisi, tatlısı, eti bol yemekleriyle Güneydoğu Anadolu, köklü bir mutfak kültürüne sahip. Birbirinden lezzetli yemeklerinin ünü ülke çapına yayılmış durumda. Öyle ki bölge, zaman zaman gastronomi festivallerine de ev sahipliği yapmakta. Bölge yemeklerinin sahip oldukları şöhrette elbette ki baharatların çok büyük bir rolü var. İşte Güneydoğu Anadolu’nun baharat şöleni yaşatan lezzetlerinden bazıları.

Güne Nefis Bir Başlangıç: Beyran

Ayıla bayıla yediğimiz enfes reçeteleriyle Gaziantep, gastronomi başkenti sıfatını sonuna kadar hak ediyor. En sevilen tatlarından biri de beyran çorbası. Bakmayın çorba dendiğine, aslında başlı başına bir öğün sayılabilecek kadar doyurucu. Acının ön plana çıktığı beyranı Gaziantepliler genellikle sabahları tüketse de günün her saatinde tüketmemek için hiçbir sebep yok. Yemeğin en önemli özelliği servis edilecek her porsiyonun tek tek hazırlanması. Gerdan eti ya da koyun yanağı ve pirinç ile yapılan beyran çorbası, tek porsiyonluk metal kaplara alınarak üzerine bol bol kırmızı pul biber eklenip kaynatılarak servis ediliyor.

İçli Köfteye Baharat Tacı: İrok

Yüzlerce yıl farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin, geçmişinin izleri yemek kültürüne yansımış köklü bir mutfağa sahip. Yediden yetmişe hemen herkesin ayıla bayıla yediği içli köftenin farklı bir yorumu da bu topraklara ait. İçli köftenin baharatlarla taçlandırılıp lezzetine lezzet katıldığı Mardin haline verilen isim ise İrok. Temelde bilinen içliköfte gibi bulgurdan yapılan hamurun açılarak içinin doldurulması şeklinde yapılsa da onu farklı kılan iç harcına eklenen yenibahar ve kişniş. Her ısırıkta içindeki baharatları hissedebileceğiniz irok, denemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz tatlardan.

icli-kofte-baharat

Meftun Olacağınız Bir Tat: Meftune

Diyarbakır yöresel yemeklerinin lezzeti övgüyü fazlasıyla hak ediyor. Şehirde restoranlarda ve evlerde sıklıkla yapılan meftune, yöre halkının en sevdiği yemeklerden. Bir et yemeği olan meftune kendine has ekşi tadını sumaktan alıyor. Sumağın yanı sıra kırmızı pul biber ve isot da yemeğe lezzet veren diğer baharatlardan. Çoğunlukla kuzu kaburgası kullanılarak yapılan meftunenin içine patlıcan, biber ve domates gibi sebzeler de ekleniyor. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif arıyorsanız meftuneyi bir deneyin deriz.

Kentlerin Paylaşamadığı Lezzet: Çiğ Köfte

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde öyle bir lezzet var ki bölgenin iki önemli mutfağı Adıyaman ve Şanlıurfa arasında paylaşılamıyor. Tarihinin 4 bin yıl öncesine kadar dayandığı rivayet edilen çiğ köfteden bahsediyoruz. Etli halinin tescili Şanlıurfa, etsizi ise Adıyaman adına tescillenmiş. Ünü ülke çapına yayılmış ve hatta sınırların da dışına taşmış bir lezzet o. Dolayısıyla paylaşılamaz oluşu hiç de şaşırtıcı gelmiyor. Lezzetinin sırrı onu yapan usta ellerin yanı sıra baharatların dengeli ve ustaca kullanımından geliyor. Bulgur ve et; bol bol isot, karabiber, kimyon ve pul biber ile yoğrularak adeta baharatlarla pişiriliyor. Bu meşakkatli sürecin sonunda ise tadına doyulmayan bir lezzet şöleni ortaya çıkıyor.

cig-kofte

Diğer Blog Yazıları
Bağdat Hakkında
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam