Ramazan ayında belirli saat aralıklarında tutulan oruç ile beslenme alışkanlıkları da hızlı bir şekilde değişiyor. Gün içerisinde beslenmeye ara verilerek dinlendirilen vücut, sindirim sisteminin çalışma düzenini de etkiliyor. Bu nedenle ramazan ayı süresince, iftar ve sahur arasındaki zaman diliminde sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin önemi de ön plana çıkıyor.
Besin Değerlerine Dikkat
Ramazanda sağlıklı beslenmek için gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerjinin temin edilmesi ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi için oldukça önemli. Bu nedenle iftar ve sahur arasında hazırlanan ramazan sofralarında yemek çeşitlerine olduğu kadar besinlerin besleyici olmasına dikkat etmekte fayda var.
Yeterli ve Dengeli Beslenmek
Ramazan ayında önem arz eden en önemli unsurlardan biri de elbette tüketilmesi gereken su miktarı! Gün içerisinde kaybedilen sıvı miktarının tamamlanması için oruç tutulmayan zaman aralığında en az iki litre su tüketiminin tamamlanması önemlidir. Bu sayede, vücutta azalan sıvı kaybına bağlı olarak gelişen halsizlik, baş dönmesi gibi rahatsızlıkların da önüne geçilebilir.
Sağlıklı bir ramazan ayı için yeterli ve dengeli beslenmek de önem arz eden diğer konulardan. Özellikle gün içerisinde açlığa bağlı olarak gelişen şeker düşmesi, tansiyon düzensizlikleri ve baş ağrısı gibi durumlara sebebiyet vermemek için sahuru es geçmemek lazım!
Sahur ve İftar İçin Öneriler
Sahur zamanı en az iftar kadar önemli bir öğündür. Çünkü sahurda vücuda alınan besinler gün boyunca sindirilerek enerji olarak kullanılır. Bu nedenle yemek seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli kriterler, tüketilen gıdaların hafif, besin değerinin yüksek olmasıdır. Örneğin protein bakımından zengin yumurta, beyaz peynir gibi süt ürünleri, tam tahıllı ekmekler, zeytinyağlı ara sıcaklar, salata veya çorba gibi vitamin değeri yüksek besinler tercih edilebilir.
Öğün tercihlerinde kaçınılması gerekenler listesinin en başında ise yağlı kızartmalar, tuz ve şekeri yüksek gıdalar, hamur işleri başı çeker. Yağlı kızartmalar, vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin sindirimini zorlaştırırken, tuz ve şeker gün içinde tansiyon değerlerinde dengesizlikler oluşturur ve susuzluk hissiyatını arttırabilir.
Peki İftar Sofrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Orucu açmak için beklenen en önemli an, iftar saati! Uzun süren açlığından ardından orucu açmak için şeker seviyesini dengeleyen, potasyum açısından zengin, aynı zamanda ramazan ayının da en önemli değerlerinden biri olan hurma ideal bir seçim. Sonrasında peynir, zeytin gibi hafif besinler de yine tüketilebilir. Bu tür gıdalar gün içinde oldukça yavaş çalışan sindirim sistemini hızlanmasını sağlayarak et ve tavuk gibi yemeklerden oluşan ana öğünlerin sindirimini kolaylaştırır.
Ramazan sofralarına ek olarak tamamlayıcı besin grupları da en az ana öğünler kadar önemli bir yere sahip. Örneğin taze yeşil salata, kepekli makarna, bulgur pilavı veya sebze yemekleri gibi yiyecekler sayesinde, enerjinizi aşamalı bir şekilde yükselterek tokluk hissinizi uzun bir süre koruyabilirsiniz.
Ara Öğünlere Dikkat!
Ramazan geleneklerinin vazgeçilmezlerden biri de elbette iftardan sonra ikram edilen ramazan tatlılarıdır! Her ne kadar çayın yanında, hoş sohbetin arasında iyi gitse de yine de tatlı tüketirken vücudun şeker dengesini korumaya özen göstermekte fayda var. Şeker oranı şerbetli tatlılara oranla daha düşük ve hafif olan sütlü tatlıların tercih edilmesi her zaman makbul.
İftar ve sahur arasındaki zamanda ise badem, ceviz ve fındık gibi doğal yağ kaynakları içeren kuruyemişlerle öğünlerinizi destekleyebilir, vitamin değerlerinizi taze meyvelerle arttırabilir, soda ile vücudunuzun mineral oranını dengeleyebilirsiniz.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, orucun amacına uygun bir şekilde sağlıklı ve dengeli bir şekilde planladığı sürece mümkün. Sofralarınızdan bereketin, evinizden huzurun eksik olmadığı bir ramazan ayı dileriz.
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri
- Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Bağdat Baharat ile Tarif Önerileri
- Proteinli Tavuk Göğsü ile Lezzetli Yemekler: Bağdat Baharat Tavuk Harcı ile Tarifler
- Baharatlı Proteinli Yemekler: Bağdat Baharat Çeşitleri ile Zenginleştirilmiş Tarifler
- Bağdat Baharat İle Ferahlatıcı Yaz İçecek Tarifleri
- Orta Doğu Mutfaklarında Kullanılan En Popüler Baharatlar ve Tarifleri