Lezzetli yemeklerin sırrı ustaca harmanlanmış baharatlarda gizli. En az yemekler kadar tatlılar da baharatlarla zenginleşen yiyecekler. Öyle baharatlar var ki kimi tatlılar onlar olmadan tamamlanmış sayılmıyor. Örneğin aşure karanfil olmadan düşünülemiyor, sütlacın tadı tarçın olmadan eksik kalıyor. Pastalar, kurabiyeler, pudingler, şerbetli tatlılar ve daha nicesi severek tükettiğimiz sayısız tatlı; enfes lezzetlerini baharatlara borçlu.
Tarçın
Tatlılara en çok yakışan baharat nedir diye sorsak pek çok kişiden tarçın cevabını almak şaşırtıcı olmaz. Tarçın defnegiller familyasına ait ağaçsı bir türün iç kabuklarından üretilen hoş kokulu bir baharat. Kurabiyeden keke, aşureden tartlara birçok tarifin en önemli aktörü. Kimi zaman da sütlü tatlılara servis esnasında eklenerek hem sunumunu hem de tadını zenginleştirmesiyle bilinir. Yalnızca tatlılara değil içeceklere de renk katar. Örneğin kış aylarının vazgeçilmezi salep tarçın olmadan eksik kalır. Yine Osmanlı saray mutfağında geniş yer tutan şerbetlerin tariflerinde tarçının önemli bir yeri vardır.
Mahlep
Kelime anlamı tatlı kokulu ya da parfüm kralı olan mahlep, adının hakkını veren hoş kokulu bir baharat. Mutfaklarda kurabiyelere, keklere, poğaçalara ve pilavlara varana değin çok geniş bir kullanım alanına sahip. En fazla yer bulduğu alanlardan biri ise tatlılar. Susamlı, cevizli, fındıklı ya da portakallı; kıyır kıyır pek çok kurabiyenin gizli kahramanıdır mahlep. Kurabiyelerin yanı sıra keklere ve şekerpare gibi şerbetli tatlılara da kendine has tadını yine mahlep veriyor. Bir tadına baktınız mı kendinizi yemekten alıkoyamadığınız bir tatlı yiyorsanız içeriğinde mahlep olması kuvvetle muhtemel. Öyle de özel bir güce sahip.
Karanfil
Kokusuyla eklendiği tariflere güzel bir rayiha veren karanfil, aynı ismi taşıyan çiçeklerden değil; dört mevsim yeşil kalan bir ağaç türünün çiçek tomurcuklarından elde ediliyor. Mutfaklarda en sık kullanıldığı alan ise tatlılar. Örneğin hepimizin severek tükettiği aşurenin olmazsa olmazlarından biri. Bunun yanı sıra; kompostoların, reçellerin, meyve tatlılarının, hoşafların tadı karanfil ile bir basamak yukarı çıkıyor. Aynı zamanda bazı tatlı kurabiye ve keklere aroma vermek amacıyla ekleniyor. Karanfil, ramazan ayında hemen her sofrada kendine yer edinmiş olan şerbetlerin de vazgeçilmezi.
Hindistan Cevizi
Kurabiyeler, cheesecakeler, yaş pastalar, çikolatalı barlar, şerbetli tatlılar, tartlar, sütlü tatlılar… Tatlı denince akla gelecek her şeyin hindistan ceviziyle yapılmış bir çeşidi var. Eklendiği tarife kıyır kıyır bir doku kazandırması, sahip olduğu aroma ve lezzetin bunda çok önemli bir payı var. Onunla yapılabilecek o kadar çok tarif var ki günün her saatine uyacak bir şekli var. Yemeklerin üzerine yenebilecek kallavi tatlılar, çay saatlerine yakışacak enfes tarifler; çantaya atıp çıkmalık atıştırmalıklar, hafif bir alternatif arayanlar için sütlü tatlılar. Kısacası Hindistan ceviziyle yapılabilecek çok şey var.
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri
- Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Bağdat Baharat ile Tarif Önerileri
- Proteinli Tavuk Göğsü ile Lezzetli Yemekler: Bağdat Baharat Tavuk Harcı ile Tarifler
- Baharatlı Proteinli Yemekler: Bağdat Baharat Çeşitleri ile Zenginleştirilmiş Tarifler
- Bağdat Baharat İle Ferahlatıcı Yaz İçecek Tarifleri
- Orta Doğu Mutfaklarında Kullanılan En Popüler Baharatlar ve Tarifleri