Mutfaklarımızda bazı yemekler vardır ki, adıyla hepimizi zaman zaman düşündürmüştür. Restoranlarda yemeğe başlamadan önce seçeceğimiz bu yemekler, menülerde kendini hemen belli eder. İsminden bir hikaye taşıdığını hissettiren bazı yemekler çoğu insan için merak konusu olmuştur. Merak duygusu bir de yemeklerle yan yana gelince ortaya tatlı bir gizem çıkıyor. Gizem, doğu mutfaklarının en önemli tarafını da yansıtıyor. Birbirinden eşsiz tatlar, adeta bir şiir adı kadar önemli olur. Şiirin başlığı, mısralarından çıkarken; yemeklerin isimleri, geçmişinden ve tarifinden gelir. Her yemeği sembolleştiren küçük malzemeler, yüzyıllar boyunca unutulamayacak yemeklerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu tariflerin isimleriyse gizemli ve yerine göre nüktedandır. Osmanlı’dan, günümüze, Türk mutfağındaki yemek isimlerinin hikâyelerine hep beraber göz atalım.
- MÜCVER
Mücver Osmanlı mutfağında sık kullanılan bir yemek tekniğiydi. İlk adıyla mücmer olarak bilinen bu yemek; sebzeli köfte olarak literatüre geçti. Dönemde birçok yemeğin mücver versiyonu vardı. Kadayıfın, patlıcanın, kuru fasulye gibi yemeklerin mücver olarak yapıldığı oldu. Son zamanlardaysa, mücver yemeği artık kabak ve birkaç sebzeyle birlikte yapılıyor. Mücverin zeytinyağı ve kabakla yapılması, onu daha sağlıklı, hafif bir yemek haline getirdi.
- İMAM BAYILDI
İmambayıldı yemeğiyse hakkında birçok rivayetin olduğu lezzetli yemeklerden biridir. Rivayete göre Osmanlı’da bir imam, eşinin farklı tariflerle yaptığı bir yemeği yemesiyle başlar. İmam yemeği yediğinde lezzetten bayılmıştır. İmambayıldı yemeğinin hikâyesi sofralarda bu şekilde kendini göstermiştir. İmambayıldı, hikayesiyle Osmanlı dönemine ve geçmiş yıllara uzanır. Osmanlı’nın nüktedan yanından feyz aldığı düşünülen imambayıldı, yiyenleri tadıyla büyüler.
- ÇİĞ KÖFTE
Çiğ köfte anonim bir geçmişe sahiptir. Adıyaman ve Şanlıurfa yörelerine ait bu yemek, ülkemizde en sevilen yemeklerin başında gelir. Çiğ köfte, hazır kıymayla birlikte; bulgur, isot, maydanoz, soğan ve baharatlarla harmanlanır. Hazırlanışı yaklaşık bir saat kadar sürebilir. Çiğ köfte; İsot, tuz ve diğer baharatlarla birleştiğinde pişmiş et lezzetine kavuşur. Adını yapılıştan alan bu yemek Türkiye mutfağının en güzel lezzetlerindendir.
- HÜNKARBEĞENDİ
Hünkarbeğendi Osmanlı mutfağından günümüze kalan önemli yemeklerden biri. Hikâyesiyse gelmiş geçmiş en çekici yemek hikâyelerinden biri olarak gösterilir. Hünkarbeğendi’nin isminden de anlaşılacağı gibi Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz’le ilgilidir. Bir rivayete göre Sultan Abdülaziz’in yaşadığı bir aşk hikayesiyle hünkarbeğendi mutfaklarımıza girmiştir. O dönemde Fransız asilzadesi Eugiene adlı bir kadınla, Sultan Abdülaziz birbirlerine aşık olur. Bu aşkla birlikte Sultanın mutfağına Eugiene’in farklı tarifleri gelir. Hünkarbeğendi de böyle gelen tariflerinin arasına altın harflerle girmiştir.
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri
- Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Bağdat Baharat ile Tarif Önerileri
- Proteinli Tavuk Göğsü ile Lezzetli Yemekler: Bağdat Baharat Tavuk Harcı ile Tarifler
- Baharatlı Proteinli Yemekler: Bağdat Baharat Çeşitleri ile Zenginleştirilmiş Tarifler
- Bağdat Baharat İle Ferahlatıcı Yaz İçecek Tarifleri
- Orta Doğu Mutfaklarında Kullanılan En Popüler Baharatlar ve Tarifleri