Bizi takip edin
Dil Seçimi :

Bağdatlı Dede

Bağdat Baharatları'nın kurucusu ve bugünlere gelmesinde en büyük paya sahip olan Mustafa Danacı; 1951 yılında Sivas'ın Yağbasan Köyü'nde doğdu.Beşikteyken annesini, ilkokul üçüncü sınıfta iken de babasını kaybetti. Dedesi ve Babaannesi büyüttü ve okuttu. Köyde zor şartlar altında okulu bitiren Mustafa Danacı, "en büyük idealim öğretmen olmaktı" der ve öğretmenlik imtihanına girebilmek için yaşadığı bir olayı şöyle anlatır:

"İmtihana gireceğim gün ailemde hiç para yoktu. İmtihana gidebilmek için Babaannemin verdiği 1 sepet yumurtayı o günkü şartlarda yürüyerek gidilmesi gereken ve engebeli arazide 4 saatte gidilebilen Güneş Tren istasyonuna kadar kırmadan götürüp, bakkal Bay Musto'ya sattıktan sonra alacağım parayla sınav yerine gitmem gerekiyordu.

Hayatım bu yumurtalara bağlanmıştı ve taşıdığım ağır yüklerden birisi de bu yumurtaları taşımaktı" diyen Mustafa Danacı öğretmenlik imtihanını kazanmasına rağmen ekonomik şartlardan dolayı okula devam edemez. Zira artık tavuklar yumurta vermez olmuştur.

Yaşam mücadelesini vermek için 1962 yılında İstanbul'a gider, bir bakkalda çırak olarak çalışmaya başlar. Birkaç tane iş değiştirdikten sonra İstanbul'da barınamaz ve köyüne dönmeye karar verir. Köyüne gitmek için bindiği trenden Ankara'da iner, önce halasının kızı Nazlı hanımın yanına sonra bir otele yerleşir ve iş bulur.

2 yıl boyunca bir bakkalda çalışır. 1964 yılında işten ayrıldıktan sonra iş bulmak için çeşitli firmalara müracaat eder. Baharat firmasında çalışan bir kişinin "cebimde 100 lira olsa ben bu işi yapardım" diye bir fikir öne sürmesiyle birlikte, neden olmasın diye düşünen Mustafa Danacı, cebinde bulunan son maaşı 150 lirayla bu işi yapmaya karar verir. 350 lira sermaye ile 3 ortak tarafından Ankara Samanpazarı'nda Bağdat Baharatları kurulur. Baharat üretimi ve paketleme işine başlanır.

İşi teklif eden ortak, zor şartlar altında çok yoğun çalışma temposuna dayanamayarak 6 ay sonunda işten ayrılır. 2 ortak, işi 1969 yılına kadar birlikte devam ettirdikten sonra, bu yılda ortaklık sona erer. Mustafa Danacı, Bağdat Baharatları'nı devir alır işe devam eder.

Sonra köyden ağabeyi ve amcasını getirerek işine aile fertleriyle birlikte Samanpazarı'nda devam eder. O günün en gelişmiş teknolojisini kullanır ve insan sağlığını, dürüstlüğünü, disiplini ön planda tutan bir çalışma ile Bağdat Baharatları büyümeye başlar. Araştırmalarını sürdürürken birgün...

Türkiye'de hiç olmayan Baharat Fabrikasını kurmaya karar verir. 1989 yılında Sincan Organize Sanayii'nde 10.000 m2 üzerine 3500 m2 kapalı alanda Bağdat Baharatları fabrikasını kurarak, hedefini kalite, sistem ve dürüstlük ilkesine dayandırıp buna teknoloji ve bilimselliği de katarak, en kaliteli ürünleri tüketiciye sunmayı temel prensip edinip bir yemin belgesi haline getirmiş ve firmanın kalite politikasını da bu esaslar üzerine kurmuştur.

Mustafa Danacı hayatta en kuvvetli sermayenin dedesinin ve babaannesinin öğütleri; çok çalışmak, dürüstlük, disiplin, güvenilirlik olduğuna inanıyor. Dedesi ve Babaannesinin hayır dualarını da hiç eksik etmiyor ve en önemli özelliklerinden biri; işi sıkı takip, kalite ve araştırmayı hep ön planda tutmuş olmasıdır. Bu ilkelerde Bağdat Baharatları'nın 2. fabrikasını Kahramanmaraş'ta 30.000 m² üzerine kurarak hem yurtdışına açılmasını hem de 500'e yakın personeli ile TSE, ISO 9001:2000 ve ISO 22000 belgelerini alarak Türkiye'nin önde gelen bir numaralı baharat firması olmasını sağlamıştır.

Mustafa DANACI

Bağdat Hakkında
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam