Bizi takip edin
Dil Seçimi :
13/12/2024

Soframıza gelen sayısız yiyeceğe aroma ve tat katan baharatlar, mutfakların olmazsa olmaz bir öğesi. Kimileri tatlı, kimileri tuzlu, kimileri ise hem tuzlu hem de tatlı reçeteleri renklendiriyorlar. Örneğin karanfil çoğunlukla tatlılarda kullanılırken; pul biber, karabiber gibi baharatlar tuzlu tariflerde yer buluyor. Tarçın, mahlep gibi ürünler ise tatlı ve tuzlu her iki gruba da çok yakışıyor. Şimdi size anlatacağımız reçeteler bazı baharatların alışılagelmiş kullanımlarının dışına çıkıyor. Gelin baharatların bu bambaşka hallerine bir göz atalım.

Kırmızı Biberli Tatlı Kurabiye

Tatlılığının ardından gelen acısıyla damaklara dokunan bir tat: Kırmızı biberli kurabiye. Gelelim tarife. Oda sıcaklığına getirilmiş 120 gram tereyağını yarım su bardağı pudra şekeri ile karıştıralım. Üzerine 5 çay bardağı un, bir tutam tuz, yarım çay kaşığı kırmızı toz acı biber ve bir tutam rendelenmiş limon kabuğu ekleyip yoğuralım. Hazırladığımız hamuru en az yarım saat buzdolabında dinlendirelim. Sonrasında ise merdane yardımıyla bir parmak kalınlığında açarak bardak yardımıyla yuvarlak şekiller verelim. 180 dereceye ayarlanmış fırına vererek üzeri hafif pembeleşinceye dek pişirelim. Ağızda dağılan kıvamı ile çay saatlerinizin sevilen alternatiflerinden olacak bu tarifi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

kirmizi-biberli-tatli-kurabiye

Kekik Şerbeti

Sıradaki reçetemiz başta ramazan sofraları olmak üzere yemeklerinize eşlik edecek buz gibi bir içecek olan kekik şerbeti. Tarifimiz için ilk olarak 4 su bardağı sıcak suyun üzerine 1 çorba kaşığı kuru kekiği ekleyerek birlikte bir taşım kaynatalım. Sonrasında ocağın altını kapatıp 5 dakika demlenmeye bırakıp ardından süzelim. İlk sıcaklığı çıkınca 2-3 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1-2 tane karanfil atalım. Son olarak buzdolabında soğutup, isteğe bağlı buz ve limon dilimleriyle servis edelim.

kekik-serbeti

Laz Böreği

Doğu Karadeniz’in en sevilen lezzetlerinden olan laz böreğini bilenler vardır. Duymayanlar için kısaca anlatalım istedik. Laz böreği adında geçtiği gibi bir börek değil kallavi bir tatlı aslında. Onu farklı kılan ise bir tatlıda alışık olmadığımız üzere karabiber içermesi.  Yapımı el mahareti gerektiren bu tatlının tarifinin baklavalık yufkayla kolaylıkla yapabileceğiniz pratik alternatifini paylaşıyoruz.

Tatlımızın ilk olarak şerbetini hazırlamakla işe koyuluyoruz. 1 buçuk bardak şekeri aynı ölçüdeki su ile birlikte ocağa alıp, kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatalım. Ocaktan indirmeden evvel içine birkaç damla da limon suyu ilave edip, soğuması için bir kenara alalım. Şerbetin ardından Laz böreğini özel kılan muhallebisine geçelim. Bunun için 1 litre yani 5 bardak sütün içine; 3 çorba kaşığı şeker, 2 çorba kaşığı un, 3 çorba kaşığı nişasta ve 1 tutam karabiber ekleyip muhallebi kıvamına gelene dek pişirelim. Hazırladığımız muhallebiyi ocaktan aldıktan sonra mikser yardımıyla çırpalım. Diğer tarafta 200 gram tereyağını eritelim. 10 adet baklavalık yufkayı aralarına eritilmiş tereyağımızı sürerek bir fırın tepsisine üst üste dizelim. Üzerine hazırlamış olduğumuz karabiberli muhallebiyi yayalım. Tekrar 10 kat yufkayı aralarına yağ sürerek sıralayalım. Kalan tereyağını tatlının üzerine gezdirip 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirelim. Fırından çıkan tatlıyı ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbetle buluşturalım. Dilimleyerek servis edelim.

Diğer Blog Yazıları
Bağdat Hakkında
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam