Baharat yüzyıllardır sofralarımıza lezzet katan temel yapı taşlarından biridir. İsterse beş yıldızlı bir şefin ellerinden çıkmış ister anne eli değmiş olsun, baharatsız bir yemek biraz eksik kalmış demektir. Bu nedenle yemeğin tadını tuzunu koruyan baharatları doğru bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Sofralarınıza muhabbet, tariflerinize tat katacak baharat karışımlarından oluşan enfes 5 çeşni tarifini yakından inceleyelim!
Sazón Çeşnisi Nedir?
Sazón, hemen hemen her çorbada, güveç ve fasulye gibi sulu yemeklerde kullanabileceğiniz veya pilavlarınızı tatlandırmak için tercih edebileceğiniz birçok baharatın karışımından oluşan baskın bir çeşnidir.
Malzemeler
1 yemek kaşığı sarımsak rendesi
1 yemek kaşığı soğan rendesi
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber
2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tatlı biber
Hazırlık
Tüm malzemeleri geniş bir kabın içerisinde iyice karıştırarak, yemeklerinize ilave edebilirsiniz.
Fas’a Özgü Baharat Karışımı
Doğuya doğru ufak bir yolculuğa ne dersiniz? Fas kültüründe sıklıkla tercih edilen bu baharat karışımı kuzu eti ve tavuklara aroma sağlaması için enfes bir katkı sağlıyor.
Malzemeler
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı tuz
3/4 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı kişniş
Yarım çay kaşığı acı kırmızı biber
Yarım çay kaşığı yenibahar
Çeyrek çay kaşığı öğütülmüş karanfil
Hazırlık
Tüm malzemeleri geniş bir kapta birbiriyle karışana kadar çırpın. Baharat karışımını uzun süre kullanmak için hava geçirmez bir kaba aktararak karanlık ve serin bir yerde saklayın.
Geleneksel Yemen Baharatı
Hayayil adıyla da bilinen özgün lezzet, Yemen’e özgü geleneksel bir baharat karışımıdır. Tavuk çorbası için sıklıkla tercih edilen yemen çeşnisini çorbaların haricinde bifteklerinize aroma vermesi için de kullanabilirsiniz.
Malzemeler
4 adet karanfil
6 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı zencefil
3 yemek kaşığı zerdeçal
2 yemek kaşığı deniz tuzu
1 yemek kaşığı öğütülmüş tane karışık karabiber
Hazırlık
Tavanızı orta ateşte ısıtın. Karanfili, kimyonu, zencefili ve karabiberi tavaya ekleyerek, aroma verene kadar karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın. Deniz tuzu ve karabiberi değirmende ince ince öğütün. Bir kâsede deniz tuzu ve karabiberi zerdeçal ile karıştırın. Tüm malzemeleri birbirine karıştırarak, oda sıcaklığında hava geçirmez bir kap içerisinde muhafaza edin.
Limon Ovması
Izgara ve tavuklarınızı sotelemeden önce üzerine biraz limon ovmasından serpin ve yeni bir lezzet keşfinin tadını çıkartın. Bu basit gibi görünen karışım yemeklerinizin asit dengesini düzenlemek için oldukça etkili bir yöntemdir.
Malzemeler
2 yemek kaşığı tane karabiber
3 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
1 çorba kaşığı himalaya tuzu
Hazırlık
Bir kâsede öğütülmüş karabiberi, limon kabuğu rendesini ve himayala tuzunu karıştırın. Parmak uçlarınızla baharatları ovarak aromasını belirginleştirin. İşte hazır!
Ufak bir öneri; baharat karışımını taze taze kullanabilir veya hava almayan bir saklama kabına aktararak 3 güne kadar saklayabilirsiniz.
Üstün Baharat Karışımı
Üst raf anlamına gelen Arapça kökenli “ras el hanout” baharatı adını güçlü baharatların bir araya gelmesi sonucunda almıştır. Efsaneye göre Fas baharat karışımı çeşnilerin mükemmel bir şekilde bir araya gelmesi sonucunda deneyenleri baş döndürücü bir yolculuğa çıkarıyormuş. Peki toprak baharatları kimyon, tarçın ve zencefil gibi malzemeleri içeren bu karışım günümüzde nasıl hazırlanıyor? İnceleyelim!
Malzemeler
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı zencefil
Yarım çay kaşığı kişniş
Yarım çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay kaşığı yenibahar
Yarım çay kaşığı kırmızı biber
Çeyrek çay kaşığı öğütülmüş karanfil
Çeyrek çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber
Hazırlık
Tüm malzemeleri bir karıştırma kabında karıştırarak pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Baharat karışımını hava almayan bir saklama kabında, serin bir ortamda tutarak 1 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Bağdat dünya lezzetlerini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri
- Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Bağdat Baharat ile Tarif Önerileri
- Proteinli Tavuk Göğsü ile Lezzetli Yemekler: Bağdat Baharat Tavuk Harcı ile Tarifler
- Baharatlı Proteinli Yemekler: Bağdat Baharat Çeşitleri ile Zenginleştirilmiş Tarifler
- Bağdat Baharat İle Ferahlatıcı Yaz İçecek Tarifleri
- Orta Doğu Mutfaklarında Kullanılan En Popüler Baharatlar ve Tarifleri