Bizi takip edin
Dil Seçimi :
18/10/2021

Baharatlar genel olarak uzun süre bozulmadan kullanılabilen lezzet detaylarıdır. Baharatları her zaman taze kullanmanız için doğru yöntemlerle saklamanız gerekiyor. Baharatın aromasını kaybetmemesi, böceklenmemesi için doğru şekilde muhafaza etmeniz oldukça önemli. Baharatları saklarken ilk kural elbette hava almayacak şekilde baharatları saklamak. Cam kavanozlar yerine güneş ışığına maruz kalmayan seramik kavanozlar her zaman daha sağlıklı bir seçimdir.

  • Alandan tasarruf etmek ya da hızlı ulaşabilmek için baharatları buzdolabının ya da fırının tam yanına koymamanız oldukça önemli. Baharatlar her zaman serin yerlerde saklanmalı. Sıcak ya da ani soğuklara maruz kalan alanlarda baharatlar saklanmamalı.
  • Yemeklere baharat eklerken tüm kavanozu direkt olarak tencerenin üzerine serpiştirmemeniz gerekiyor. Yemekten yükselen buharın ve ocağın üzerindeki sıcak havanın 1-2 saniyeliğine bile olsa baharatlar ile temas etmesi, genel kavanozun bozulmasına sebep olacaktır. Bu şekilde kullanmak yerine kullanacağınız baharatın bulunduğu kavanozu açarak içinden kaşıkla almanız gerekiyor.
  • Bunun dışında taze ot ve baharatları derin dondurucuda, buz küpleri ile saklayabilirsiniz. Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze şekilde kullanacaksanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizerek üzerlerine zeytinyağı döküp buzlukta saklayabilirsiniz. Yemek yapacağınız zaman direkt olarak küp halindeki zeytinyağını bu yağı tencereye koyabilirsiniz.
  • Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok fazla etkilenen baharatları buzdolabında muhafaza edin.
  • Baharatlarınızı satın aldığınız tarihi mutlaka not etmelisiniz ve o tarihten itibaren 1 seneden uzun süre kullanmamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
  • Şayet baharatlarınız aromasını ya da tadını kaybettiyse baharatları yenileri ile değiştirin. Baharatlar yalnızca böceklendiğinde bozulmaz, baharatın aroması kaybolduğunda da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda baharatlarınız yalnızca kokusunu ya da tadını kaybedebilir. Şayet baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da tat vermiyorsa bozulduğu anlamına gelir.

Baharat Bozulur mu?

Baharatların ideal kullanım süresi 1 sene olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra doğru saklama koşullarında 2 yıla kadar tazeliklerini koruyabilir. Baharatlarınızın dayanma sürelerini hesaplamak için ilk aldığınızda üzerine aldığınız tarihi not etmelisiniz. Toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon baharatlar sıcaktan çok hızlı etkilenir. Bu baharatlara özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir.

Diğer Blog Yazıları
Bağdat Hakkında
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kabul Et