Yaşadığımız ülkenin coğrafi konumu, birçok uygarlık ve medeniyetin binlerce yıldır kültür alışverişinde bulunmasına yol açıyor. Günümüz toplumunu birçok yönden etkileyen bu durum, hayliyle her ülkenin sahip olduğu en büyük miraslardan biri olan mutfak kültürünü de yakından ilgilendiriyor. Bazen küçük bir Meksika aperatifi sofralarımızda yer alırken bazen de Hindistan’ın eşsiz baharatları yemeklerimize konuk olabiliyor. İşte şimdi bu misafirlerden birinden, önce mutfaklarımıza sonra da sofralarımıza konuk olan bir Hint baharatından bahsedeceğiz.
Kelime olarak sıcak karışım ya da acı baharat karışımı anlamına gelen garam masala, Hindistan ve Güney Asya bölgelerinde oldukça popüler bir baharat. Karışımı yere göre farklılık gösterse de genel olarak içeriğini kişniş, kimyon, karabiber, kakule, tarçın ve karanfil gibi tatlar oluşturuyor. Sadece et ve tavuk ürünlerine değil, çorba ve sebze yemeklerine de fazlasıyla yakışıyor.
Punjabi bölgesine özgü garam masala, yemeklere verdiği lezzet ve büyülü kokusu dışında, vücut ısısını arttırarak metabolizmayı hızlandırdığı, bu sayede sindirimi de kolaylaştırmasıyla biliniyor. Hindistan’a özgün tadıyla, Bağdat’ın dünya lezzetleri cajun, fajita ve taco baharatları arasında yerini alıyor. Bize de bu Hint mucizesini güzel bir tarifle taçlandırmak düşüyor.
Garam Masala Soslu Mercimek Salatası
Malzemeler
1 litre su
2 adet havuç
1 çay kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım kuru soğan
1 adet kırmızı biber
Çeyrek kırmızı lahana
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı yeşil mercimek
Sosu İçin
1 çay kaşığı tuz
1 diş dövülmüş sarımsak
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı elma sirkesi
Yarım çay kaşığı Bağdat karabiber
1 tatlı kaşığı Bağdat garam masala
Yarım çay kaşığı Bağdat toz zencefil
Yapılışı
Kaynayan suya tuz ekleyin ve yeşil mercimekleri tencereye koyun.10-15 dakika mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu süzerek bir tabağa alın. Kuru soğanı, kırmızı biber, kırmızı lahana, maydanoz ve havucu doğrayın. Havuçları az zeytinyağında kimyon ve bal ilave ederek biraz karamelize edin. Zeytinyağı, elma sirkesi, Bağdat garam masala, dövülmüş sarımsak, karabiber, toz zencefil ve tuzu karıştırarak bir sos hazırlayın. Yeşillik ve salata malzemelerini mercimeğin üzerine ekleyin ve sosu gezdirin. Tüm malzemeleri karıştırın. Beklemeden servis edin.
Bağdat dünya lezzetlerini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?
- Dubai Çikolatası Tarifi ve Püf Noktaları: Antep Fıstığı ve Kadayıf ile Efsane Lezzet
- Bağdat Baharat ile Sürdürülebilir ve Sıfır Atık Tarifler
- Bağdat Baharatlarınızı Uzun Süre Taze Tutmanın Sırları: Saklama ve Kullanım Rehberi
- Bağdat Baharat ile Soğuk Kış Günlerine Özel İçecekler
- Çocukların Bayılacağı Baharatlı Atıştırmalıklar: Okul Zamanı İçin Pratik Seçenekler
- Bağdat Baharatlar ile Mevsim Geçişinde Taptaze Tarifler
- Bağdat Baharat ile Mevsim Geçişlerinde Enerjinizi Koruyun ve Direncinizi Artırın
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar