Bizi takip edin
Dil Seçimi :
13/12/2024

Yaşadığımız ülkenin coğrafi konumu, birçok uygarlık ve medeniyetin binlerce yıldır kültür alışverişinde bulunmasına yol açıyor. Günümüz toplumunu birçok yönden etkileyen bu durum, hayliyle her ülkenin sahip olduğu en büyük miraslardan biri olan mutfak kültürünü de yakından ilgilendiriyor. Bazen küçük bir Meksika aperatifi sofralarımızda yer alırken bazen de Hindistan’ın eşsiz baharatları yemeklerimize konuk olabiliyor. İşte şimdi bu misafirlerden birinden, önce mutfaklarımıza sonra da sofralarımıza konuk olan bir Hint baharatından bahsedeceğiz.

Kelime olarak sıcak karışım ya da acı baharat karışımı anlamına gelen garam masala, Hindistan ve Güney Asya bölgelerinde oldukça popüler bir baharat. Karışımı yere göre farklılık gösterse de genel olarak içeriğini kişniş, kimyon, karabiber, kakule, tarçın ve karanfil gibi tatlar oluşturuyor. Sadece et ve tavuk ürünlerine değil, çorba ve sebze yemeklerine de fazlasıyla yakışıyor.

garammasala_blogic

Punjabi bölgesine özgü garam masala, yemeklere verdiği lezzet ve büyülü kokusu dışında, vücut ısısını arttırarak metabolizmayı hızlandırdığı, bu sayede sindirimi de kolaylaştırmasıyla biliniyor. Hindistan’a özgün tadıyla, Bağdat’ın dünya lezzetleri cajun, fajita ve taco baharatları arasında yerini alıyor. Bize de bu Hint mucizesini güzel bir tarifle taçlandırmak düşüyor.

Garam Masala Soslu Mercimek Salatası

Malzemeler

1 litre su

2 adet havuç

1 çay kaşığı bal

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım kuru soğan

1 adet kırmızı biber

Çeyrek kırmızı lahana

Yarım çay kaşığı kimyon

Yarım demet maydanoz

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı yeşil mercimek

Sosu İçin

1 çay kaşığı tuz

1 diş dövülmüş sarımsak

5 yemek kaşığı zeytinyağı

3 yemek kaşığı elma sirkesi

Yarım çay kaşığı Bağdat karabiber

1 tatlı kaşığı Bağdat garam masala

Yarım çay kaşığı Bağdat toz zencefil

Yapılışı

Kaynayan suya tuz ekleyin ve yeşil mercimekleri tencereye koyun.10-15 dakika mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu süzerek bir tabağa alın. Kuru soğanı, kırmızı biber, kırmızı lahana, maydanoz ve havucu doğrayın. Havuçları az zeytinyağında kimyon ve bal ilave ederek biraz karamelize edin. Zeytinyağı, elma sirkesi, Bağdat garam masala, dövülmüş sarımsak, karabiber, toz zencefil ve tuzu karıştırarak bir sos hazırlayın. Yeşillik ve salata malzemelerini mercimeğin üzerine ekleyin ve sosu gezdirin. Tüm malzemeleri karıştırın. Beklemeden servis edin.

Bağdat dünya lezzetlerini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Diğer Blog Yazıları
Bağdat Hakkında
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam