Genel olarak epey acı ve baharatlı yemekleriyle bilinen Meksika mutfağının kökleri Azteklerden Zapoteklere, Otomilerden Mayalara kadar birçok uygarlığa dayanıyor. İspanyol ve Fransız etkileriyle birlikte Meksikalıların yemek kültürleri daha da zenginleşiyor ve mutfakları tüm dünyayı etkisi altına alarak yayılıyor. Taco, friholes, guacamole, burrito, fajita, nacho, quesadilla gibi farklı kombinasyonlarla oluşturulan tatlar tüm renk ve lezzetleriyle hemen her restoran menüsünün başını çekiyor.
Sınırlarını Aşmış Bir Tat
Şimdi tavuktan avokadoya, karidesten köfteye, peynirden fasulyeye kadar birçok farklı malzeme ve baharatla yapılabilecek bir atıştırmalıktan bahsedeceğiz. Çok acı, bol baharatlı ve bir o kadar farklı! Bugün konuğumuz, biraz önce yukarıda da bahsettiğimiz, Meksika’dan Türkiye olmak üzere bütün ülke sınırlarına girmiş bir lezzet, taco. Mısır ve buğday unundan yapılan tortilla ekmeğiyle hazırlanan taco, mantık olarak pizzayı anımsatsa da jalapenoli acı sosları ve ekmeğiyle kendisini diğer tatlardan ayrıştırıyor. İsmini ise İspanyollardan aldığı biliniyor.
Taco Nedir? Nasıl Yapılır?
Peki taco nedir? Nasıl yapılır? İster çeşitli sebzelerle ister deniz ürünü, tavuk ya da kırmızı etle. Dilediğiniz malzemeyle yapabileceğiniz taconun sırrı biraz alt tabanında bitiyor. Edindiğiniz tortilla ekmeklerinin arasına isteğinize göre hazırlayacağınız bol baharatlı iç harcı koyduktan sonra yapacağınız ikiye katlama eylemiyle işlem tamamlanıyor. Hazırladığınız tacoların üstüne peynir ve Bağdat taco harcını ekledikten sonra da atıştırmalığınız sunuma hazır hale geliyor.
Bağdat taco baharatını, Meksika usulü tacoların yanı sıra et ve patates kızartmaları, köfte, makarna çeşitleri, dürümler, cips ve salatalar gibi diğer yemeklerde de kullanabileceğinizi unutmayın. Şimdiden afiyet olsun!
Ev Yapımı Pratik Taco Tarifi
Malzemeler
Dışı İçin
3 adet lavaş/tortilla ekmeği
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
3 çay kaşığı Bağdat Taco baharatı
İçi İçin
250 gr kıyma
1 tatlı kaşığı salça
2 adet sivri biber
3 yemek kaşığı mısır
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım kırmızı kapya biber
1 tatlı kaşığı Bağdat taco baharatı
Yarım çay kaşığı Bağdat sarımsaklı himalaya tuzu
Üzeri İçin
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı
Zeytinyağı eklediğiniz tavada kırmızı ve yeşil biberleri soteleyin. Kıymayı ve salçayı da ekleyin. Kıymanın rengi dönene kadar pişirin. Mısırları ilave edin. Bağdat Taco baharatı ve Bağdat sarımsaklı Himalaya tuzunu ekleyip karıştırın. Tortilla ekmeğinin üzerine ayçiçek yağı sürün ve Bağdat Taco Baharatı serpin. Bardak yardımıyla kesin. Cupcake kalıbını ters çevirin ve kesilmiş tortilla dilimlerini yerleştirin. 170 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika pişirin. Hazırladığınız lavaş kıtırların içerisine kıymalı harçtan koyun. Üzerine kaşar peyniri serpin ve 2-3 dakika daha fırında bırakın. Sıcak ya da ılık servis edin.
Bağdat dünya lezzetlerini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?
- Dubai Çikolatası Tarifi ve Püf Noktaları: Antep Fıstığı ve Kadayıf ile Efsane Lezzet
- Bağdat Baharat ile Sürdürülebilir ve Sıfır Atık Tarifler
- Bağdat Baharatlarınızı Uzun Süre Taze Tutmanın Sırları: Saklama ve Kullanım Rehberi
- Bağdat Baharat ile Soğuk Kış Günlerine Özel İçecekler
- Çocukların Bayılacağı Baharatlı Atıştırmalıklar: Okul Zamanı İçin Pratik Seçenekler
- Bağdat Baharatlar ile Mevsim Geçişinde Taptaze Tarifler
- Bağdat Baharat ile Mevsim Geçişlerinde Enerjinizi Koruyun ve Direncinizi Artırın
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar