Dünya lezzetlerini mutfağınızda ağırlamak isterseniz, doğru adrestesiniz. Meksika, Amerika ve Hindistan mutfağının vazgeçilmeleri olan Cajun, Fajita, Taco ve Garam Masala; Bağdat güvencesiyle sofralarınıza evrensel bir imza atıyor. Dünya lezzetleri; tavuk, et, balık, salata, makarna, sebze ve daha birçok yemek tarifi için yepyeni bir lezzet yelpazesi sunuyor. Damakları bu yepyeni baharat karışımlarıyla tanıştırma görevi de tabii ki bize düşüyor. Dünya lezzetleri; farklı lezzetlere açık olanlara ve mutfakta deneysel çalışmayı sevenlere sunumlarında fark yaratacak lezzetler hazırlama imkanı sunuyor. Peki bu baharatlar nereden geliyor ve en çok hangi menülere yakışıyor? Yaygın kullanımlarını anlatmak bizden, yepyeni keşifler yapmak sizden. Haydi başlayalım.

Macera Dolu Lezzet: Cajun
Amerikan mutfağında fazlasıyla kullanılan cajun baharat karışımının kökleri Afrika’ya dayanıyor. Asya ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya mutfaklarında popülerliğini giderek arttırıyor. Cajunda, özellikle kırmızı biber, kekik ve yenibahar tatlarına hatırı sayılır ölçüde rastlanıyor. Patates çeşnisi olarak da bilinen cajun; patates haricinde tavuk, et, balık ve salatalara da farklı bir yorum katmanızı sağlıyor. Tabii tıpkı geleneksel baharatlarımızda olduğu gibi dünya lezzetleri de farklı ellerde yeni anlamlar kazanacağa benziyor.

Meksika Rüzgarı: Fajita
Güney Amerika’dan yola çıkıp etki alanını genişleten bir diğer baharat karışımına geldi sıra. Fajita diğer dünya lezzetlerine göre menülerimizde daha çok aşina olduğumuz bir lezzet. Özellikle restoran menülerinde yerini yıllar önce aldı, dışarıda yemek yiyenlerin damaklarına kendini uzun zaman önce tanıttı. Tabii sofralarımıza konuk olması biraz zaman aldı. Yaygın olarak et ve tavuk yemeklerinde kullanılan bu karışım, sofralarınızda Meksika rüzgarı estirecek, sarımsak ve soğan tatlarıyla geleneksel damak zevkinize de hitap edecek. Etsiz sofraya oturmam, güneş varsa mangal yakmadan duramam diyenler, fajita tam size göre.

Sofralarda Şölen Havası: Garam Masala
Rotamızı Güney Amerika’dan, Güney Asya’nın etnik yapısıyla öne çıkan kalabalık ülkesi Hindistan’a çeviriyoruz. Baharat konusunda oldukça zengin olduğu bilenen Hindistan, renkli yemek kültürüyle de adından sıkça söz ettiriyor. Sıcak karışım anlamına gelen garam masala kültür mozaiğinin epey çoklu olduğu topraklardan geliyor. Tavuk, et, balık, patates hatta pilav ve hamur işlerine de hayli yakışıyor. Özellikle akşam yemeklerinde sofralarda şölen havası estirmeyi ve misafirlerini yepyeni lezzetlerle şaşırtmayı sevenler, garam masala vazgeçilmeziniz olabilir.

Latin Lezzeti: Taco
Yine Meksika’dan diğer dünya mutfaklarına yayılan; dürüm, köfte, kızartma, makarna ve tabii ki tacoların tamamlayıcısı olan bir baharat karışımından söz edeceğiz. Türk mutfağına oldukça uygun bir içeriği olan bu karışım, yemeklerinize leziz bir Latin dokunuşu yapacak. Güney mutfağının sıcaklığını sofralarınıza taşıyacak. Bağdat Taco eklediğiniz avokadolu, tavuklu, karidesli ya da Meksika fasulyeli tacolarınızla hem harika aparatifler hazırlayabilir hem de konuklarınıza farklı deneyimler yaşatabilirsiniz.
Elindeki tariflerden sıkılan, yepyeni lezzetleri tadımlamaya ve tariflemeye hazır olanlar, mutfakta harikalar yaratırım, yemek benim işim diyenler… Dünya Lezzetleri Bağdat’la sofralarda! Şimdiden afiyet olsun.
Bağdat dünya lezzetlerini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?
- Fırında Baharatlı Sebze Tabağı: Sonbaharın En Aromatik Sofrası
- Turşu Zamanı: Bağdat Baharat ile Doğal Fermentenin Gücü
- Bağdat Baharat ile Kış Çayı Rehberi: Sıcak Bir Bardakta Şifa
- Baharatlı Bal Kabaklı Kek: Ekim Ayının Tatlı Kokusuna Davet
- Kış Hazırlık Çorbası: Bağdat Baharat ile Şifayı Kaşıklayın
- Sonbahar Sofralarına Renk Kat Mevsim Sebzeleriyle Baharatlı Tarifler
- Bağışıklık Güçlendirici Baharatlar ve Eylülün Doğal Formülleri
- Evde Baharat Saklama Sanatı Tazelik, Aroma ve Lezzetin Sırrı
- Tatlı ve Tuzlu Arasında Sınırları Zorlayan Baharat Kombinasyonları
- Eylül Sofralarınız İçin Baharatlı İlhamlar