Hangi ülkeye giderseniz gidin önünüze gelen menüde mutlaka karşınıza çıkacak bir lezzet: Fajita! Orijinalinin jülyen biçimde kesilmiş dana etiyle yapıldığı tex-mex mutfağına ait bu yemek, son yıllarda tavuğun yanı sıra çeşitli sebze ve deniz ürünleriyle de restoranların alternatif seçenekleri arasında yer alıyor. Teksas ve Meksika kelimelerinin birleşiminden doğan tex-mex, kaynaklarda Meksika - Amerika sınırındaki Teksas ve Arizona eyaletlerinde yaşayan Meksikalıların yemek kültürlerini açıklayan bir terim olarak geçiyor.
İspanyolca’da etin en güzel bölümü anlamı taşıyan fajita, malzemeleri içinde bulunan biber, soğan ve baharatlar nedeniyle damak tadımıza oldukça uygun. Tortilla ekmeğiyle hazırlanan sunumunun yanındaki avokadolu, domatesli ya da kremalı çeşitli soslar fajitanın lezzetine lezzet katan tamamlayıcı öğeler. Tabii hepsi bu kadar değil. Tortilla ekmeği ve sosların dışında, dillere destan bu tex-mex yemeğine bambaşka bir boyut katan başka bir şey daha var: Bağdat fajita baharatı. Tuz, kimyon, kırmızı biber gibi birçok baharatı içeren bu karışım, hazırlayacağınız fajitaya imzanızı atacak etkili bir ayrıntı. Ayrıca sadece fajitanın değil, diğer et, tavuk ve sebze yemeklerinin de kurtarıcısı. Peki tex-mex usulü fajita nasıl yapılır? Hangi malzemeler kullanılmalıdır? İşte cevabı!
Fajita Tarifi
Malzemeler
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1 adet sarı biber
Yarım kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1.5 tatlı kaşığı Bağdat fajita baharatı
500 gr jülyen doğranmış dana biftek
Servis İçin
Tortilla ekmeği
Limon dilimleri
Yapılışı
Jülyen doğranmış biftekleri bir çay kaşığı Bağdat Fajita Baharatı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile marine edin. Yarım saat buzdolabında dinlendirin. Kırmızı biber, yeşil biber ve sarı biberi de jülyen olacak şekilde doğrayın. Kuru soğanı piyazlık şekilde dilimleyin. Isıttığınız tavaya zeytinyağı koyun ve kuru soğanları ekleyip soteleyin. Hafif yumuşayan soğanların üzerine sarımsak ve renkli biberleri ekleyip soteleyin. Bağdat Fajita Baharatı ve tuzla çeşnilendirin. Hafif diri şekilde olan sebzeleri bir tabağa alın. Aynı tavaya biraz yağ ekleyin ve marine edilmiş biftekleri yüksek ateşte soteleyin. Suyunu çeken etlerin içerisine sebzeleri de ilave edin.2-3 dakika da bu şekilde soteleyin. Bağdat Fajita Baharatı ile lezzetlendirin. Tortilla ekmeğinin içine koyduğunuz fajitayı biraz salsa sos ve limon ekleyerek servis edebilirsiniz.
Bağdat dünya lezzetlerini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?
- Dubai Çikolatası Tarifi ve Püf Noktaları: Antep Fıstığı ve Kadayıf ile Efsane Lezzet
- Bağdat Baharat ile Sürdürülebilir ve Sıfır Atık Tarifler
- Bağdat Baharatlarınızı Uzun Süre Taze Tutmanın Sırları: Saklama ve Kullanım Rehberi
- Bağdat Baharat ile Soğuk Kış Günlerine Özel İçecekler
- Çocukların Bayılacağı Baharatlı Atıştırmalıklar: Okul Zamanı İçin Pratik Seçenekler
- Bağdat Baharatlar ile Mevsim Geçişinde Taptaze Tarifler
- Bağdat Baharat ile Mevsim Geçişlerinde Enerjinizi Koruyun ve Direncinizi Artırın
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar