Hatay’dan Tüm Dünyaya: En Meşhur Hatay Baharatları
Hatay mutfağıyla, kültürüyle ve elbette en özel baharatları ile dünyada eşi benzeri olmayan bir coğrafya. İnsanı, yemeği ve kültürü ile en güzel renklerimizden biri olan Hatay, Anadolu’nun cömertliğinden en çok nasibini alan yerlerden biri. Maharetin, bereketin, bolluğun en güzel lezzetini bütünü olan Hatay’dan dünyaya yayılmış en meşhur baharatlar:
Rezene Olarak da Bilinir: Şumra!
Şumra, Hatay’ın en çok kullanılan baharatlarından biri. Hatay’ın en meşhur böreklerinin lezzet sırrı olan Şumra, külçe böreği gibi farklı unlu mamullerde sıkça kullanılır. Hatay dışında bu baharat rezene olarak bilinse de oldukça güçlü bir baharat olarak farklı tariflere uyum gösterir. Tavuk tariflerine çok yakışır, salatalarda kullanılır. Şifa için çayını bile içebilirsiniz.
İsterseniz Kahvaltıda, İsterseniz Ekmeklerde: Zahter
Zahter, Hatay ile bütünleşmiş bir baharat. Zahterli ekmek mutlaka yapmanız ya da denemeniz gereken bir lezzet. Zahteri dilerseniz kahvaltılık olarak, dilerseniz de tariflerinizde kullanabilirsiniz. Kahvaltılık olarak hazırlanan zahter içinde buğday, rezene, küzbara, karpuz çekirdeği, kimon, sumak, susam, nohut, tuz bulunur. Dilerseniz de zeytinyağı ve zahteri tek olarak da kahvaltılık sos olarak kullanabilirsiniz.
Türk Kahvesine Zarif Dokunuş: Kakule
Kakule en faydalı ve lezzetli baharatlardan biri. Binlerce yıllık kullanımda kendine yer bulan kakule, yalnızca Türk Kahvesine değil, birçok farklı tarifte de kendine yer bulunuyor. Unlu mamullerden baklagil yemeklerine kadar birçok farklı tarifte kakule kullanılabilmektedir. Balıklar, hoşaflar için de hoş bir aroma yaratmak için kakule kullanabilirsiniz. Dilerseniz zayıflamak için çayını içebilirsiniz.
Tatlı Krizlerine Birebir: Keçiboynuzu Tozu
Keçiboynuzu Akdeniz iklimi en seven çok seven bitkilerden biri. Görüntüsü kaba olsa da tadı, kokusu ve lezzeti oldukça tatlı. Keçiboynuzu tozunu tatlı tariflerinizde, kahvelerinizde farklı sütlü tariflerde kullanabilirsiniz.
Adı Gibi Tatlı Kokulu: Mahlep
Mahlep adını Arapça’dan alıyor, anlamı ise ‘’tatlı kokulu’’ … İsmiyle müsemma, hoş kokusuyla her tarifte kullanabileceğiniz baharatlardan biri. Antakya tariflerinde olmazsa olmaz özellikte olan mahlep, hamur işlerine aroma vermesi ile ünlü.
Ferahlatıcı ve Çok Yönlü: Reyhan
Yazı en çok seven baharatlardan biri olan reyhan, mor çiçekli, hoş görüntülü bir bitki. Yemeklerinize aroma katmak, çaylarınızı ferahlatmak ya da limonatanızı bir üst seviyeye taşımak için kullanabileceğiniz, çok yönlü bir baharat.
Olmazsa Olmazımız: Kırmızı Pul Biber
Hatay ve Antakya başta olmak üzere ülkemizin en sevilen ve en popüler baharatı kırmızı pul biber, hem sabah hem de akşam tercih edebileceğiniz bir baharat. Omletlerinizde, çorbalarınızda ya da lahmacunda olmazsa olmaz.
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri
- Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Bağdat Baharat ile Tarif Önerileri
- Proteinli Tavuk Göğsü ile Lezzetli Yemekler: Bağdat Baharat Tavuk Harcı ile Tarifler
- Baharatlı Proteinli Yemekler: Bağdat Baharat Çeşitleri ile Zenginleştirilmiş Tarifler
- Bağdat Baharat İle Ferahlatıcı Yaz İçecek Tarifleri
- Orta Doğu Mutfaklarında Kullanılan En Popüler Baharatlar ve Tarifleri