Yemeğin lezzeti, içindeki ufak ve sevgi dolu dokunuşlarla ortaya çıkar. Kullanacağınız bir baharat, oldukça sıradan bir tarifi gurme seviyesine taşıyabilir. İşte bu baharatların başında Garam Masala var! Hint mutfağının en sevilen ve en çok kullanılan baharatlarından biri olan Garam Masala, çeşitli baharatların geleneksel oranları ile yeniden birleştirilmesi ve bambaşka bir tat elde edilmesi ile hazırlanır. Binlerce yıllık bir tarifi olan Garam Masala, her yemeğe farklı bir dokunuş katarak en iyi şeflerin elinden çıkmışçasına yemeklerinize seviye atlatıyor.
Garam Masala (Hint baharatı) İçinde Ne Var?
Garam masala, Hint mutfağında hemen hemen her tarifte kullanılan bir baharat. Et yemeklerine ve tavuk tariflerine çok yakışan bu baharatı çorbalarda, salatalarda, sulu yemeklerinizde ya da tamamen size özel tariflerinizde de kullanabilirsiniz. Garam masala içerisinde kullanılan baharatlar:
- Kişniş tohumu
- Tane taze kimyon
- Taze tane karabiber
- Kakule
- Defne yaprağı
- Karanfil
- Acı biber
- Çubuk tarçın
- Yıldız anason
- Muskat cevizi
- Rezene
Garam masala ile hazırlayabileceğiniz en lezzetli tarif elbette Hint mutfağının vazgeçilmezi Tavuk Tikka!
Tavuk Tikka için Malzemeler:
Baharatlı sosu için:
- 200 gramsüzme yoğurt
- 10 gramgaram masala baharatı
- 10 gramtaze kişniş
Marinasyon karışımı için:
- 200 gram tavuk but
- 5 gram taze zencefil
- 5 gram taze sarımsak
- 5 gram kırmızı toz biber
Naan ekmeği için:
- 25 gram un
- 10 gram su
- 3 gram maya
Salatası için:
- 30 gram salatalık
- 30 gram Çin marulu
- 5 gram taze sıkılmış limon suyu
- 5 gram balsamik sirke
- 10 ml. kırmızı şarap sirkesi
Yapılışı:
- İlk olarak tavukların deri kısmını temizleyerek, tavuk butlarını iri iri doğrayın.
- Ardından rende edilmiş taze zencefil, minik şekilde doğranmış sarımsak, kırmızı toz biber ile tavuk butlarını harmanlayıp, bir saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Hava sıcaksa buzdolabında da bekletebilirsiniz.
- Tavuklar marine olurken süzme yoğurt içerisine garam masala baharatını ve ekstra olarak taze kişnişi koymanız gerekmektedir. Bu karışımı iyice karıştırın.
- Naan ekmeğini hazırlamak için unu eleyin. Ardından su ve mayayı karıştırıp 30 dakika mayalandırmak için bekletin.
- Mayalandırmanın tamamlanmasından sonra el büyüklüğünde ekmeklerini açın. Bu ekmekleri kızdırılmış olan tandoori fırınlarında pişirin.
- Marinasyonu tamamlanmış olan tavukları süzme yoğurt ile hazırladığını karışımla harmanlayın.
- Tavuklara şişlere dizip ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.
- Salata malzemelerini jülyen şekilde doğradıktan sonra balsamik sirke, taze sıkılmış limon suyu ve şarap sirkesi ile karıştırın.
- Naan ekmeğinin üzerini soslayın ardından şişte pişen tavuk but parçalarına dizerek servis edin.
- Fırında Baharatlı Sebze Tabağı: Sonbaharın En Aromatik Sofrası
- Turşu Zamanı: Bağdat Baharat ile Doğal Fermentenin Gücü
- Bağdat Baharat ile Kış Çayı Rehberi: Sıcak Bir Bardakta Şifa
- Baharatlı Bal Kabaklı Kek: Ekim Ayının Tatlı Kokusuna Davet
- Kış Hazırlık Çorbası: Bağdat Baharat ile Şifayı Kaşıklayın
- Sonbahar Sofralarına Renk Kat Mevsim Sebzeleriyle Baharatlı Tarifler
- Bağışıklık Güçlendirici Baharatlar ve Eylülün Doğal Formülleri
- Evde Baharat Saklama Sanatı Tazelik, Aroma ve Lezzetin Sırrı
- Tatlı ve Tuzlu Arasında Sınırları Zorlayan Baharat Kombinasyonları
- Eylül Sofralarınız İçin Baharatlı İlhamlar