Kömbe, Hatay’ın meşhur baharatlarının başında geliyor. Kurabiyelerde, keklerde kullanıldığı için kömbe kurabiyesi olarak biliniyor. Uzun süre bayatlamadığı için de en sevilen tariflerden biri. Antakya kömbesi ya da kömbe kurabiye olarak da bilinen bu müthiş baharat, içerisindeki baharatların muhteşem uyumu ile özellikle çocukların en sevdiği tariflerden. Hatay kömbesi hazırlamak istiyor ancak evinizde kömbe baharatı yoksa, evinizdeki diğer Bağdat baharat çeşitleri ile kömbe hazırlayabilirsiniz. Kavanozda, ağzı kapalı şekilde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Kömbe Baharatı Nedir?
Kömbe baharatının içeriği aslında yöreden yöreye göre değişmektedir. Bazı baharatların içerisinde 7, bazılarının içinde 9 karışım bulunur. Özel günler için özel olarak hazırlanan kömbenin hamuruna bu baharat karışımı da eklenir. Bu baharatla yaptığınız tarifleriniz sonucunda tüm evinizi mis gibi kokutacak kömbe kurabiye lezzeti ortaya çıkacak. Uzunca bir süre dayanan bu kurabiyeleri, aniden gelen misafirleriniz için de kullanabilirsiniz. Baharatların miktarları birbiriyle doğru bir şekilde orantılı olduğu için tüm baharatların uyumu da oldukça harmonik.
Kömbe Baharatı için Malzemeler Nelerdir?
- Toz zencefil,
- Muskat cevizi rendesi,
- Toz tarçın,
- Dövülmüş damla sakızı,
- Dövülmüş karanfil,
- Yenibahar,
- Mahlep,
- Arzu ederseniz vanilin ve Hindistan cevizi de ekleyebilirsiniz.
Baharatın sırrı ise damla sakınızın taze öğütülmüş olmasıdır. Vanilin ve Hindistan cevizi yöresel tarifte bulunmaz.
Kömbe Baharatı Yapılışı:
Tüm baharatları bir kabın içerisine koyup karıştırın. Ardından rondodan geçirin. Daha sonra havanın içinde de tüm baharatları iyice döverek ezin ve ağzı kapalı bir kavanoza aktarın. Ağzı çok sıkı olacak ve hava almayacak şekilde kuru ve serin bir yerde saklayın. Bu şekilde oldukça uzun süre aromalarını ve tazeliklerini de koruyacaktır. Kömbe baharatını sütlü tatlılarınız için, keklerinizde ya da farklı tariflerinizde kullanabilirsiniz.
- Fırında Baharatlı Sebze Tabağı: Sonbaharın En Aromatik Sofrası
- Turşu Zamanı: Bağdat Baharat ile Doğal Fermentenin Gücü
- Bağdat Baharat ile Kış Çayı Rehberi: Sıcak Bir Bardakta Şifa
- Baharatlı Bal Kabaklı Kek: Ekim Ayının Tatlı Kokusuna Davet
- Kış Hazırlık Çorbası: Bağdat Baharat ile Şifayı Kaşıklayın
- Sonbahar Sofralarına Renk Kat Mevsim Sebzeleriyle Baharatlı Tarifler
- Bağışıklık Güçlendirici Baharatlar ve Eylülün Doğal Formülleri
- Evde Baharat Saklama Sanatı Tazelik, Aroma ve Lezzetin Sırrı
- Tatlı ve Tuzlu Arasında Sınırları Zorlayan Baharat Kombinasyonları
- Eylül Sofralarınız İçin Baharatlı İlhamlar