Baharatın Amerika’nın keşfinin sebeplerinden biri olduğunu biliyor musunuz? Peki ya zamanında baharat uğruna ne savaşlar verildiğini ya da ender bulunan türlerin kese kese altın karşılığında satıldığını? Şaşırtıcı olabilir fakat tamamen gerçek. Bir karabiber çuvalının insan hayatından daha değerli olduğu günlerden 2000’li yıllara kadar baharat dünya üzerinde birçok alanda varlığını gösterdi. Doğudan batıya yeryüzündeki tüm mutfaklara girdi, her bir yemeğe büyülü bir tat katarak sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Kimi zaman ferahlattı, farklı bir koku ve aroma kattı, kimi zaman hafif bir acı bıraktı. Fakat her lezzete ayrı ayrı gurme imzalar attı.
Pilavı kara bibersiz, köfteyi kimyonsuz, simidi susam olmadan düşünebilir misiniz? Belki yılların getirdiği alışkanlık, belki de malzemelerin muhteşem uyumu, tıpkı cajun baharatı ve patates gibi. Menümüzde diğerleri kadar eski olmayan bu lezzet, mükemmel karışımıyla ayrılmaz ikililer kervanında yerini çoktan sağlamlaştırdı. Ana vatanı Amerika olsa da tüm dünya mutfaklarını birer birer dolaştı.
Özellikle kırmızı biber, kekik ve yenibahar tadının baskın olduğu, patates çeşnisi olarak da bilinen cajun baharat karışımı, son dönemlerde kızartma ürünleri için oldukça popüler bir seçim. İçeriğinde bulunan baharatlar nedeniyle de damak tadımıza oldukça uygun. Tüm kızartmalarla birlikte her türlü tavuk, et, balık, salata ve soslarda da muhteşem uyumu yakalamanız ise kaçınılmaz. Öyleyse gelin bu harika karışımı basit olduğu kadar lezzetli mi lezzetli bir tarifle taçlandıralım.
Cajunlu Tavuk Menü
Malzemeler
1 adet tavuk göğüs eti
2 adet kızartmalık patates
3 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam karbonat
Bağdat sarımsaklı himalaya tuzu
Yarım çay kaşığı Çajun baharatı
Tavukları Kaplamak İçin
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı Bağdat cajun baharatı
Yarım yemek kaşığı Bağdat mısır unu
Bağdat sarımsaklı Himalaya tuzu
1 adet yumurta
3 adet Bağdat galeta unu
Kızartmak için
Yarım litre ayçiçek yağı
Yapılışı
Tavuk göğüs etini dilimleyin. Tavuk etlerinin üzerine süt, zeytinyağı, karbonat, Bağdat sarımsaklı Himalaya tuzu ve Bağdat Cajun baharatını ekleyip karıştırın.Üzerini streç filmle örtüp buzdolabında iki saat dinlendirin. Tavaya ayçiçek yağı ekleyin ve ısınana kadar bekleyin. Isınan yağın içine patatesleri ekleyip kızartın. Kızaran patateslerin üzerine Bağdat Cajun baharatı eklemeyi unutmayın. Un, Bağdat mısır unu, Bağdat sarımsaklı Himalaya tuzu ve Bağdat Cajun baharatını karıştırın. Marine ettiğiniz tavukları önce unlu karışıma bulayın. Yumurtayı, Bağdat sarımsaklı Himalaya tuzu ekleyerek çatalla çırpın. En son kaplama olan galeta ununa, Bağdat sarımsaklı Himalaya tuzu ve Bağdat Cajun baharatını ekleyerek karıştırın. Unlu karışıma buladığınız tavukları önce çırpılmış yumurta ve en son çeşnilendirdiğiniz galeta ununa bulayın. Bağdat Cajun baharatlı tavukları kızgın yağda galeta ununun rengi dönene kadar 2-3 dakika pişirin. Henüz sıcak haldeyken mayonez ve ketçapla birlikte servis edin.
Bağdat dünya lezzetlerini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?
- Dubai Çikolatası Tarifi ve Püf Noktaları: Antep Fıstığı ve Kadayıf ile Efsane Lezzet
- Bağdat Baharat ile Sürdürülebilir ve Sıfır Atık Tarifler
- Bağdat Baharatlarınızı Uzun Süre Taze Tutmanın Sırları: Saklama ve Kullanım Rehberi
- Bağdat Baharat ile Soğuk Kış Günlerine Özel İçecekler
- Çocukların Bayılacağı Baharatlı Atıştırmalıklar: Okul Zamanı İçin Pratik Seçenekler
- Bağdat Baharatlar ile Mevsim Geçişinde Taptaze Tarifler
- Bağdat Baharat ile Mevsim Geçişlerinde Enerjinizi Koruyun ve Direncinizi Artırın
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar