Ramazanın gelmesiyle fırınların ve ekmek satan yerlerin önündeki sıranın uzayıp gittiğini fark etmişsinizdir. Ramazanın olmazsa olmazı pide iftar ve sahur sofralarının neredeyse en önemli kahramanlarından biri. Hatta pidesiz bir iftar sofrası düşünmek neredeyse imkânsız gibi. Pandemi koşulları dolasıyla evimizden pek de çıkamadığımız bu günlerde kalabalık sıralarda beklemek sizi endişelendiriyorsa belki de mutfağa geçip kolları sıvamanın zamanı gelmiştir. Ev yapımı pide tarifimizle hem uzayıp giden sıralardan uzak durmuş olacak hem de ellerinizle yaptığınız pidenizin verdiği haklı gururu yaşayacaksınız. İşte dumanı üstünde tüten ramazan pidesi tarifimiz!
Malzemeler
- 5 su bardağı un
- 2,5 su bardağı ılık su
- Yarım paket yaş maya (veya 1 paket instant maya)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Üzeri için
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
Yapılışı
İlk olarak ramazan pidesi hamuru için uygun bir kap içinde mayamızın üzerine şeker ve 1 su bardağı su ekleyerek karıştıralım. Daha sonra yoğurma kabımıza aldığımız unu ve tuzu karıştırarak ortasına bir çukur açalım. Oluşturduğumuz çukurun içine hazırladığımız mayalı karışımı ve geri kalan 2,5 su bardağı suyumuzu ekleyerek yoğurmaya başlayalım.
Hamurumuz kıvama geldikten sonra mayalanması için üzerini temiz bir bezle örterek yaklaşık 40 dakika kadar mayalanmaya bırakalım. Mayalanmış hamurumuzu tezgâha alıp bir kere daha yoğurduktan sonra bir bıçak yardımıyla 2 eşit parçaya bölelim ve beze haline getirelim. Tezgâha pişirme kağıdını sererek, hamurun yapışmaması için üzerine galeta unu serpiştirelim. Ardından, dinlenen hamur bezelerini elinizde şekil verelim.
Bu arada sosumuzu hazırlayalım. Sos için yoğurduğumuzu bir kâseye alarak üzerine yumurta sarısını ilave edelim ve bir güzel çırpalım. Daha sonrasında hazırladığımız sosun yarısını hamurumuzun üzerine güzelce yedirerek sürelim. Son olarak da pidemizin üzerine susam ve çörek otu serperek önceden ısıttığımız 2300 fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Diğer pidemize de aynı işlemleri uygulayarak pişirelim. Ramazan pidemiz hazır. Afiyet olsun.
Ramazan Pidesi Yapmanın Püf Noktaları
- Pidelerinizin yumuşacık olması için önceden fırınınıza ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su yerleştirebilirsiniz.
- Fırından aldığınız pidelerinizi fırın telinin üzerinde temiz bir bez arasına koyarsanız pidelerinizin altı buhar yapmayacaktır.
- Dubai Çikolatası Tarifi ve Püf Noktaları: Antep Fıstığı ve Kadayıf ile Efsane Lezzet
- Bağdat Baharatlarınızı Uzun Süre Taze Tutmanın Sırları: Saklama ve Kullanım Rehberi
- Çocukların Bayılacağı Baharatlı Atıştırmalıklar: Okul Zamanı İçin Pratik Seçenekler
- Bağdat Baharatlar ile Mevsim Geçişinde Taptaze Tarifler
- Bağdat Baharat ile Mevsim Geçişlerinde Enerjinizi Koruyun ve Direncinizi Artırın
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri