Konu sağlık olunca tükettiğimiz besinlerin kalitesinin ne kadar önemli olduğunu inkar edemeyiz. Ancak bir öğünü güzel yapan sadece ürünün kalitesi, ne kadar organik olduğundan ziyade onu tatlandıran, hatta kimi zaman bambaşka bir şeye çevirme yetisine sahip olan baharatlardır. Baharat ve spor arasında ne gibi bir ilgi olabilir ki diyebilirsiniz. Şöyle açıklayalım; bazı baharatlar spor sonrası oluşan kas ağrılarını hafifletmede önemli rol oynarken, bazıları da sahip olduğu anti-enflamatuar etkiyle iltihap oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Siz de öğünlerinizi bu baharatlarla tatlandırarak hem yemeğinize ekstra lezzet katabilir hem de spor performansınızı arttırabilirsiniz. İşte sporcu dostu baharatlar:
Zencefil
Listemizin ilk sırasında keskin tadı, kokusu ve M.Ö 4.yüzyıla kadar uzanan tarihiyle zencefil yer alıyor. Georgia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, günlük diyetlere eklendiğinde egzersiz sonrasında oluşabilecek kas ağrını ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken, aynı zamanda sindirim sorunlarında da başvurabileceğiniz bir baharat. Bu baharatı yulaf ezmenize ekleyebilir, tavuk veya pilavlarınızı zencefil tozu ile tatlandırabilirsiniz. “Hayır, ben zencefili çay olarak alayım” derseniz de bir tutam tarçın ve biraz balla oldukça hoş aromalı bir çay sizi bekliyor olacak.
Zerdeçal
Hint mutfağından tanıdığımız parlak sarı- turuncu rengiyle zerdeçal da tıpkı zencefil gibi bir kök bitkiden geliyor. Zerdeçal, en ünlü baharat karışımlarından biri olan köriye yoğun sarı rengini ve biberli aromasını veren baharat olarak ünlü olsa da sağlık açısından da hiç de yabana atılmayacak bir özelliğe sahip. İçerdiği kukumin yağları sayesinde olağanüstü bir anti- enflamatuar etkiye sahip olan zerdeçal, bu özelliği sayesinde egzersiz sonrasında vücutta oluşabilecek bazı iltihaplanma ve semptomların da azalmasına yardımcı oluyor. En çok baharatlı ve tuzlu yemeklere yakışan zerdeçal ile pilavlarınıza renk ve lezzet katabilir, haşlanmış sebzelerinizle harmanlayabilir ve soslarınıza ekstra lezzet katmak için kullanabilirsiniz.
Tarçın
Tadı ve kokusuyla belki de en çok sevilen baharatlardan biri olan tarçın yaygın olarak tatlı tariflerde karşımıza çıksa da daha tuzlu ve baharatlı tariflerde de boy gösteren bir baharat. Öğünlerinize tarçın ekleyerek, beyaz şekere elveda diyebilir, tokluk hissinizi arttırarak, fazla yemeyi önleyebilirsiniz. Aynı zamanda spor faaliyetlerinizden önce tükettiğiniz tarçın kan şekerinizi düzenleyerek, enerjinizi yüksek tutmanıza da yardımcı olacaktır. Düşük kalorili atıştırmalıklarınızı tatlandırmanın yanında, sabah kahvenizin üzerine serptiğiniz tarçınla sabahlarınızı tatlandırmanız mümkün.
Zerdeçallı Tarçınlı Smoothie
Malzemeler
1 su bardağı süt
Yarım muz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerçedal
Birkaç adet buz
Bütün malzemeleri blendıra koyup, iyice karıştırın. Bu karışımı sabah aç karnına içerek hem enerji depolayabilir hem de uzun süre tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Afiyet olsun!
- Bağdat Baharat ile Evde Ramazan Pidesi
- Kamuoyu Bilgilendirmesi: Bağdat Kekik Yabancı Madde Tespiti Açıklama
- Dünya Mutfaklarında Bağdat Baharat Kullanımı
- 5 Dakikada Hazırlayabileceğiniz Bağdat Baharatlı Sos Tarifleri
- Sevdiklerinizle Birlikte Hazırlayabileceğiniz Pratik Tatlı Tarifleri
- Bağdat Baharatlı Patlamış Mısır Tarifi
- Bağdat Baharat ile Evde Kumpir Tarifi
- Bağdat Baharatın Tarihi: Sofralarımıza Uzanan Lezzet Yolculuğu
- Kış Mevsiminde Bağışıklık Güçlendiren Baharat Kombinasyonları
- Bağdat Baharat ile Bal Kabaklı Cupcake