Yemek yapmayı ve yemek yaparken farklı şeyler denemeyi gerçekten seven biriyseniz tariflere birebir uymak size sıkıcı gelebilir. Bir yemeği farklı bir boyuta taşıyan şeylerin başında gelen baharatlar birçok dünya mutfağında baş tacı ediliyor. Öyle ki her mutfağın kendine has, ünlü baharat karışımları bulunuyor. Siz de bu karışımları kendi mutfağınıza taşıyarak, yemeklerinize özgünlük katabilir, yemek yapma eylemini daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. İşte dünyaca ünlü baharat karışımlarından bazıları:
Garam Masala
Türkçeye iç ısıtan karışım olarak çevirebileceğimiz garam masalanın kökenleri, kışların tipik olarak ülkenin geri kalanından daha soğuk olduğu Kuzey Hindistan’a dayanıyor. Her ne kadar bu karışımda kullanılan baharatlar bölgeden bölgeye değişse de esas olarak şu baharatlardan oluşuyor:
1 çorba kaşığı öğütülmüş kimyon
1 çay kaşığı öğütülmüş kişniş
1 çay kaşığı öğütülmüş kakule
1 çay kaşığı öğütülmüş karabiber
1 çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay kaşığı öğütülmüş karanfil
Yarım çay kaşığı muskat
Tüm baharatları bir tavanın içine alarak, en kısık ateşte kokuları çıkana kadar 3-4 dakika kavurun, soğuduktan sonra karışımı hava geçirmez bir koyarak, serin ve kuru bir yerde saklayın. Garam Masala karışımınızı et yemeklerinden çorbalara, sebze yemeklerinden hamur işlerine kadar pek çok tarifi tatlandırmak için kullanabilirsiniz.
Shichimi
Bu popüler Japon baharatı karışımının kökenleri 17.yüzyıla kadar uzanıyor ve o zamandan beri erişte ve pirinç yemeklerinden ızgara etlerine çorbalardan soslara kadar birçok öğüne lezzet ve aroma katmak için kullanıyor.
2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı kurutulmuş portakal kabuğu
2 çay kaşığı beyaz susam
2 çay kaşığı siyah susam
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı zencefil tozu
Yarım çay kaşığı haşhaş tohumu
Yarım yaprak kaliteli kızarmış ve doğranmış nori yosunu
Bir tavada beyaz ve siyah susam tohumlarını, karabiberi, haşhaş tohumunu kokusu çıkana kadar kavurun. Tüm karışım tamamen soğuduktan sonra nori yosunu ve geri kalan malzemeler ile birlikte blendıra koyun ve tamamen toz olmayacak şekilde öğütün. Hava geçirmez bir kavanozda saklayın ve optimum lezzet için bir hafta içinde tüketin. Afiyet olsun.
Balkabağı Turtası Baharatı
Sıra belki de hiç duymadığınız bir karışımda. Bu karışımı turtalarınıza, hamur işlerinize ekleyebilirsiniz. Bu karışım latte severler için de mükemmel bir tatlandırıcı.
1 çorba kaşığı toz tarçın
2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
Yarım çay kaşığı yenibahar
Yarım çay kaşığı öğütülmüş karanfil
Yarım çay kaşığı öğütülmüş Hindistan cevizi
Tüm malzemeleri bir kasede birleştirin ve iyice karıştığından emin olun. Oda sıcaklığında hava geçirmez bir kapta saklayın.
Berbere
Listemizin son sırasında dünyanın baharatlı mutfaklarından biri olan Etiyopya’nın berbere karışımı yer alıyor. Toz halinde veya zeytinyağı ile karıştırarak macun halinde kullanabileceğiniz bu karışım özellikle et ve güveç yemeklerinde kullanıyor.
2 yemek kaşığı kurutulmuş kuş gözü biberi
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kişniş tohumu
2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kakule
2 çay kaşığı çemen
Yarım çay kaşığı karanfil
1 çay kaşığı deniz tuzu
2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı öğütülmüş muskat
Geniş bir tavada bütün biberleri ve tohum halindeki baharatları kokusu çıkana kadar kavurun. Soğuduktan sonra blendıra alın ve kalan baharatlarla birlikte iyice harmanlanana kadar karıştırın. Berbere karışımınız hazır!
- Çocukların Bayılacağı Baharatlı Atıştırmalıklar: Okul Zamanı İçin Pratik Seçenekler
- Bağdat Baharatlar ile Mevsim Geçişinde Taptaze Tarifler
- Bağdat Baharat ile Mevsim Geçişlerinde Enerjinizi Koruyun ve Direncinizi Artırın
- Kışa Hazırlık: Baharatlı Konserve ve Turşu Tarifleri
- Çocuklar İçin Baharatlı ve Besleyici Atıştırmalıklar
- Acı Severlere: En Lezzetli Baharatlı Atıştırmalıklar
- Ağustos Ayında En Popüler Baharatlı Yemek Tarifleri
- Himalaya Tuzu ile Hazırlanan Sağlıklı Salata Tarifleri
- Kajun Baharatı Nerelerde Kullanılır? Bağdat Baharat ile Tarif Önerileri
- Proteinli Tavuk Göğsü ile Lezzetli Yemekler: Bağdat Baharat Tavuk Harcı ile Tarifler