Bizi takip edin
Dil Seçimi :
06/10/2024

Yemek yapmayı ve yemek yaparken farklı şeyler denemeyi gerçekten seven biriyseniz tariflere birebir uymak size sıkıcı gelebilir. Bir yemeği farklı bir boyuta taşıyan şeylerin başında gelen baharatlar birçok dünya mutfağında baş tacı ediliyor. Öyle ki her mutfağın kendine has, ünlü baharat karışımları bulunuyor. Siz de bu karışımları kendi mutfağınıza taşıyarak, yemeklerinize özgünlük katabilir, yemek yapma eylemini daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. İşte dünyaca ünlü baharat karışımlarından bazıları:

Garam Masala

garam-masala

Türkçeye iç ısıtan karışım olarak çevirebileceğimiz garam masalanın kökenleri, kışların tipik olarak ülkenin geri kalanından daha soğuk olduğu Kuzey Hindistan’a dayanıyor. Her ne kadar bu karışımda kullanılan baharatlar bölgeden bölgeye değişse de esas olarak şu baharatlardan oluşuyor:

1 çorba kaşığı öğütülmüş kimyon

1 çay kaşığı öğütülmüş kişniş

1 çay kaşığı öğütülmüş kakule

1 çay kaşığı öğütülmüş karabiber

1 çay kaşığı toz tarçın

Yarım çay kaşığı öğütülmüş karanfil

Yarım çay kaşığı muskat

Tüm baharatları bir tavanın içine alarak, en kısık ateşte kokuları çıkana kadar 3-4 dakika kavurun, soğuduktan sonra karışımı hava geçirmez bir koyarak, serin ve kuru bir yerde saklayın. Garam Masala karışımınızı et yemeklerinden çorbalara, sebze yemeklerinden hamur işlerine kadar pek çok tarifi tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

Shichimi

shichimi

Bu popüler Japon baharatı karışımının kökenleri 17.yüzyıla kadar uzanıyor ve o zamandan beri erişte ve pirinç yemeklerinden ızgara etlerine çorbalardan soslara kadar birçok öğüne lezzet ve aroma katmak için kullanıyor.

2 yemek kaşığı kırmızı pul biber

1 çorba kaşığı kurutulmuş portakal kabuğu

2 çay kaşığı beyaz susam

2 çay kaşığı siyah susam

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı zencefil tozu

Yarım çay kaşığı haşhaş tohumu

Yarım yaprak kaliteli kızarmış ve doğranmış nori yosunu

Bir tavada beyaz ve siyah susam tohumlarını, karabiberi, haşhaş tohumunu kokusu çıkana kadar kavurun. Tüm karışım tamamen soğuduktan sonra nori yosunu ve geri kalan malzemeler ile birlikte blendıra koyun ve tamamen toz olmayacak şekilde öğütün. Hava geçirmez bir kavanozda saklayın ve optimum lezzet için bir hafta içinde tüketin. Afiyet olsun.

Balkabağı Turtası Baharatı

balkabagi-turtasi

Sıra belki de hiç duymadığınız bir karışımda. Bu karışımı turtalarınıza, hamur işlerinize ekleyebilirsiniz. Bu karışım latte severler için de mükemmel bir tatlandırıcı.  

1 çorba kaşığı toz tarçın

2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil

Yarım çay kaşığı yenibahar

Yarım çay kaşığı öğütülmüş karanfil

Yarım çay kaşığı öğütülmüş Hindistan cevizi

Tüm malzemeleri bir kasede birleştirin ve iyice karıştığından emin olun. Oda sıcaklığında hava geçirmez bir kapta saklayın.

Berbere

berbere

Listemizin son sırasında dünyanın baharatlı mutfaklarından biri olan Etiyopya’nın berbere karışımı yer alıyor. Toz halinde veya zeytinyağı ile karıştırarak macun halinde kullanabileceğiniz bu karışım özellikle et ve güveç yemeklerinde kullanıyor.

2 yemek kaşığı kurutulmuş kuş gözü biberi

1 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı kişniş tohumu

2 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kakule

2 çay kaşığı çemen

Yarım çay kaşığı karanfil

1 çay kaşığı deniz tuzu

2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber

1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı öğütülmüş muskat

Geniş bir tavada bütün biberleri ve tohum halindeki baharatları kokusu çıkana kadar kavurun. Soğuduktan sonra blendıra alın ve kalan baharatlarla birlikte iyice harmanlanana kadar karıştırın. Berbere karışımınız hazır!

Diğer Blog Yazıları
Bağdat Hakkında
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam